Yhteiskunnan kipupisteitä

Käsitöiden tekeminen yhdessä tarjoaa mahdollisuuden paitsi mukavaan ajanviettoon myös ajatusten vaihtoon ja vaikuttamiseen.

Designmuseolla vietetään ilmaisiltaa talvikaudella joka kuun viimeisenä tiistaina klo 17-20. Tällä kertaa SoftArtivistit oli kutsuttu pitämään craftivismi-työpajaa valitsemallamme teemalla ja tekniikalla. Työskentelymme aiheeksi valikoituivat yhteiskunnan kipupisteet. Ajattelimme, että näitä aristavia teemoja varmasti jokainen ajastamme tunnistaa. Sen sijaan, että olisimme takertuneet pöyhimään tekemisessämme epäkohtia, kätkimme ne pienten, pehmeiden nukkejen sisään.

Pehmeä käsityöaktivismi kannustaa ihmisiä ajattelemaan, keskustelemaan ja ottamaan kantaa oman tekemisen kautta. Kanssaihmisiä ei haluta ahdistaa alleviivaamalla epäkohtia, vaan craftivismissa pyritään tarjoamaan ratkaisuja ja muokkaamaan asenteita muutokselle suotuisiksi. Maailmasta yritetään rakentaa parempi pehmeiden ja kauniiden tekojen avulla.

Työskentelyn aikana Minna Haveri kertoi käsityöaktivismista ja yhteiskunnallisesti kantaaottavasta käsityöperustaisesta kuvataiteesta niin Pehmeä taide -kirjansa kuin kuratoimiensa ITE käsillä ja Näkyväksi neulottu -näyttelyiden esimerkkiteosten valossa.

Tilaisuudessa oli esittelyssä myös Museoviraston tuore verkkojulkaisu Itsetekemisen perinne. Käsityöt elävänä kulttuuriperintönä. Kyseinen teos haastaa lukijansakin pohtimaan mikä on käsityöperinnön olemus ja merkitys tänään ja miten tekstiilitaide, design tai nykykuvataide liittyvät käsityöperinteeseen.

Työpajan jälkeen pehmeät viestit päätyivät Designmuseon vastapäiseen Koulupuistikkoon. Siellä ne liittyivät Sano se käsin -reitin harvenevaan teosjoukkoon. Ilman lupaa, tietenkin <3

#kaupunkitaide #Designmuseo #työpaja #craftivismi #käsityöaktivismi #Sanosekäsin #Pehmeätaide #Näkyväksineulottu #ITEKäsillä #nuket

SOFTARTIVISTIT
Recommanded Reading
Tagit
No tags yet.