Aukeamallinen craftivismia

"Ryijyllä voi ravistella" julisti sunnuntain Helsingin Sanomat koko aukeaman jutussaan. Anna-Stina Nykäsen mainio kirjoitus käsitteli craftivismia eli käsitöillä tehtyä aktivismia taiteessa. Juttua varten oli haastateltu toista meistä SoftArtivisteista, Minna Haveria, joka kuratoinut Sinkassa parhaillaan esillä olevan Näkyväksi neulottu -näyttelyn ja kirjoittanut Pehmeä taide -kirjan, joka käsittelee lankatekniikoita kuvataideilmaisussa.

Jutussa muistutetiin, että vaikka käsityöperustainen kuvataide on näyttävää ja täynnä sanomaa ja huimia ideoita, aihe ei aina ole craftivismissa tärkein asia. Käsityöllä vaikuttamista voi olla sekin, että toimitaan yhdessä maahanmuuttajien, nuorten ja vanhusten tai minkä tahansa ryhmän kanssa, niin että se edistää osallisuutta.

Laajasti craftivimismin ajatusta tulkiten, kuka tahansa bussissa sukkaa neulova ihminen on aktivisti, koska hän asettuu julkisesti pehmeiden arvojen puolelle. Jo se on pieni manifesti!

Hesarin artikkelin pääkuvana oli Sonja Salomäen tuftattu ryijy Leipäjono Myllypurossa, 2013–2014. Salomäki on kantaaottava tekstiilitaiteilija, joka ravistelee ryijyillään ja kysyy "kuka välittää?" Tämä ja muita Salomäen yhteiskunnallisia teoksia on nähtävissä livenä Taide- ja museokeskus Sinkan Näkyväksi neulottu näyttelyssä Keravalla 5.3.2017 saakka.

#HelsinginSanomat #käsityöaktivismi #craftivismi #osallisuus #Pehmeätaide #SonjaSalomäki #Sinkka #Näkyväksineulottu

SOFTARTIVISTIT
Recommanded Reading
Tagit
No tags yet.